Terzi Aziz


Kırşehir ili Kaman ilçesinin eski terzilerinden babam Aziz Altun'u dikiş makinasının başında görmektesiniz. 1935'iı yılların en güzide mesleklerinden olan terzilik mesleğini seçmeden önce, Hasanoğlan öğretmen okuluna kaydı yapılmış, ancak orada "elif, cücük okuyacaksın da ne olacaksın?.." diye okula hiç gönderilmeden doğrudan bir terzi ustasının yanına çırak verilmiş. Rahmetli babam, Ömer Yaman'ın ustası olduğundan bahsederdi ama ilk çırak durduğu yer Ömer Yaman'ın dükkanı olduğunu sanmıyorum. İlk çırak durduğu yerden de bahsetmiştir ama, maalesef hafızalarda kalmadı. 
 
O zamanki fotoğraf teknolojisiyle kapalı yerlerde kaliteli fotoğraf çekilmediği için, babam makinesini dükkanın dışına çıkarmış ve söz konusu fotoğraf dükkanın önünde çekilmiştir. Bu fotoğrafın aslı hala tarafımızdan muhafaza edilmektedir.

Avea Bayii Olarak Görülen Dükkan, Aziz Altun'un Eskiden Terzilik Yaptığı Dükkandır.

Dükkanın levhası  "Altın İğne Terzihanesi" şeklindeydi. Terzihane olarak kullandığı dükkanda şu anda bir hemşehrimiz tarafından "Avea" bayii olarak faaliyet gösterilmektedir.



Hasanoğlan/Ankara Köy Enstitüsü

Hasanoğlan Köy Enstitüsü 1941 yılında kurulmuştur. Köy Enstitüleri, köylerden ilkokul mezunu zeki çocuklar Köy Enstitülerine yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kurulmuştur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.